Στην τελική ευθεία το Solvency II επίτευξη συμφωνίας για την Omnibus II

14.11.2013

Στην τελική ευθεία το Solvency II επίτευξη συμφωνίας για την Omnibus II

Η συμφωνία που επετεύχθη χθες βράδυ μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Συμβουλίου και Κομισιόν στην οδηγία Omnibus II η οποία επικαιροποιεί το Solvency II, αποτελεί σημαντικό σταθμό στην πορεία προς το νέο αυτό θεσμικό καθεστώς για τον ασφαλιστικό κλάδο.

Η ευρωπαϊκή οδηγία Solvency II -που σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα θα εφαρμοστεί από 1 Ιανουαρίου 2016- αναβαθμίζει και καθιστά πιο αυστηρό το θεσμικό πλαίσιο των ασφαλιστικών επιχειρήσεων θέτοντας υψηλές κεφαλαιακές απαιτήσεις αλλά και ποιοτικές αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση, με στόχο την αποτελεσματικότερη προστασία του καταναλωτή.

Η συμφωνία των τριών μερών για το κείμενο της Omnibus II ήταν άκρως απαραίτητη και σημαντικά επείγουσα για την εφαρμογή του Solvency II αν και παραμένουν σε εκκρεμότητα πολλές τεχνικές παράμετροι πριν το νέο καθεστώς εφαρμοστεί από τους επόπτες και τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις το 2016.

Οι Ευρωπαίοι ασφαλιστές στηρίζουν το νέο θεσμικό πλαίσιο, παρά τις όποιες ενστάσεις τεχνικού χαρακτήρα, καθώς σχεδιάστηκε να ενισχύσει την προστασία των καταναλωτών, να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να ενισχύσει την αρχή της ενιαίας αγοράς.

Όλες οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές αγορές, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής, σε συνεργασία με τις εποπτικές αρχές προετοιμάζονται πυρετωδώς για την εφαρμογή του Solvency II που θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των ασφαλισμένων αλλά και των επενδυτών στον κλάδο.

Από την Υπηρεσία Δημοσίων Σχέσεων
της ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Πληροφορίες: Εύη Τσιούρη, τηλ.: 210 33 34 124
ΕΝΤ. 3284