«Η Διαχείριση των Ζημιών σε περίπτωση Φυσικών Καταστροφών»

05.5.2014

«Η Διαχείριση των Ζημιών σε περίπτωση Φυσικών Καταστροφών»

Πάνω από 200 συμμετέχοντες παρακολούθησαν την εκδήλωση που συνδιοργάνωσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) με την αντασφαλιστική εταιρία Munich Re, με θέμα τη διαχείριση ζημιών σε περίπτωση φυσικών καταστροφών. Οι διακεκριμένοι ομιλητές εστίασαν ιδιαίτερα στην περίπτωση του σεισμού, τονίζοντας την ανάγκη θέσπισης μηχανισμού που θα προβλέπει την οικονομική αντιμετώπιση αλλά και τη διαχείριση των ζημιών σε περίπτωση σεισμού, σε συνεργασία με την Ελληνική Πολιτεία.

Ο κ. Α. Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, ανοίγοντας την εκδήλωση ανέφερε πως η ασφάλιση σεισμού έχει χαμηλή διείσδυση στην Ελλάδα φέροντας το παράδειγμα της Κεφαλονιάς όπου μετά τις πρόσφατες σεισμικές δονήσεις αποδείχτηκε πως μόνο 1 στα 10 κτίρια ήταν ασφαλισμένα για σεισμό. Τόνισε πως το να είναι κανείς ανασφάλιστος, ειδικά στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία όπου τα οικονομικά αποθέματα είναι περιορισμένα ή ανύπαρκτα είναι επικίνδυνο. Υπάρχει άμεση ανάγκη σε συνεργασία με την Πολιτεία να συμφωνηθεί λύση χρηματοδότησης του κινδύνου. Η ΕΑΕΕ επεξεργάζεται σχετικές προτάσεις και θα συνεχίσει το σχετικό διάλογο.

Ο κ. Ν. Βαγιακάκος, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας της ΕΑΕΕ εστίασε στην κοινωνική διάσταση των καταστροφικών κινδύνων και ιδιαίτερα του σεισμού που ενδιαφέρει την Ελλάδα λόγω της συχνής σεισμικότητας. «Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε την κοινωνική διάσταση του θέματος και να δράσουμε άμεσα και προληπτικά. Στην περίπτωση του φυσικών καταστροφών και δη του σεισμού είναι βέβαιο ότι θα επέλθει ο κίνδυνος, απλά δε γνωρίζουμε το πότε», ανέφερε ο κ. Βαγιακάκος. Η Ιδιωτική Ασφάλιση παίζει σημαντικό ρόλο στο θέμα του σεισμού, διαθέτει εμπειρία, τεχνογνωσία και τα απαραίτητα κεφάλαια και είναι έτοιμη να συμβάλλει στην επίλυση του θέματος σε συνεργασία με την Πολιτεία.

Η κ. Ε. Κοντοπάνου, Σύμβουλος Διοίκησης της Εθνικής Ασφαλιστικής ανέλυσε την εμπειρία της ασφαλιστικής εταιρίας στη διαχείριση οικονομικών ζημιών από σεισμό και αναφέρθηκε διεξοδικά στο σχέδιο δράσης που οφείλει εκ των προτέρων να καταρτίσει η εταιρία, καθώς συχνά καλείται να ανταποκριθεί ταυτόχρονα σε μεγάλο πλήθος ζημιών, λειτουργώντας σε αντίξοες συνθήκες. Στην ουσία πρόκειται για σχέδιο διαχείρισης κρίσεων, ανέφερε η κ. Κοντοπάνου, τονίζοντας πως το κύριο ενδιαφέρον της ασφαλιστικής εταιρίας είναι η άμεση προσφορά υπηρεσίας στον ασφαλισμένο. Κλείνοντας, η κ. Κοντοπάνου πρότεινε τη θεσμοθέτηση τακτικής επικοινωνίας με τους εμπλεκόμενους φορείς της Πολιτείας ώστε στην περίπτωση σεισμού να διευκολυνθεί η συνεργασία και η ενεργοποίηση των μηχανισμών αντιμετώπισης.

Οι εκπρόσωποι του αντασφαλιστικού ομίλου Munich RE, κ. M. Brandmaier, Client Manager, A. Vossberg, Senior Property Treaty Underwriter και G. Feierabend, Senior Property Claims Manager μετέφεραν στους συμμετέχοντες την εμπειρία της Munich Re στη διαχείριση φυσικών καταστροφών, χρησιμοποιώντας παραδείγματα από μεγάλους καταστροφικούς σεισμούς στο εξωτερικό. Με βάση στατιστικά στοιχεία αποδεικνύεται πως οι καταστροφικές ζημιές αυξάνονται ως προς τη συχνότητα και το μέγεθος. Ειδικά σε περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού συμβαίνουν εκατοντάδες χιλιάδες ζημιές και πρέπει να διαθέτουμε τους πόρους και τις διαδικασίες για να ανταποκριθούμε. Οι ομιλητές της Munich RE τόνισαν ιδιαίτερα τη σημασία της ύπαρξης σχεδίου αντιμετώπισης καταστροφών - εκτάκτων αναγκών.

Ο κ. Γ. Γαλάνης, Πραγματογνώμονας, Διευθυντής Pascal & Stratis S.A., αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο που επιτελεί ο πραγματογνώμονας στην περίπτωση επέλευσης σεισμού, ως ενδιάμεσος κρίκος μεταξύ ασφαλιστικής επιχείρησης και ασφαλισμένου που εξασφαλίζει την ομαλή εξέλιξη της ζημιάς. Στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία και ο κλάδος έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία τέτοια γεγονότα στο παρελθόν, τόνισε ο κ. Γαλάνης.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Ε. Μοάτσος, Πρόεδρος της Υποεπιτροπής Καταστροφικών Κινδύνων της ΕΑΕΕ, ο οποίος συνοψίζοντας σχολίασε πως η Ιδιωτική Ασφάλιση ήδη παίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών και μπορεί να αναλάβει ακόμα μεγαλύτερο. Η θέση της ασφαλιστικής αγοράς είναι πως έχει την τεχνογνωσία και τις προϋποθέσεις να αναλάβει την ασφάλιση σεισμού μέσω θέσπισης σχετικού συστήματος σε συνεργασία με την Πολιτεία.

Αθήνα, 8 Μαΐου 2014
Από την Υπηρεσία Δημοσίων Σχέσεων της ΕΑΕΕ
Πληροφορίες: Εύη Τσιούρη, τηλ.: 210 33 34 124
ΕΝΤ. 3364