«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι θέμα επιλογής, αλλά θέμα επιβίωσης»

14.2.2018

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι θέμα επιλογής, αλλά θέμα επιβίωσης»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος με θέμα «Τεχνολογικές Εξελίξεις & Αυτοκίνητο : Προκλήσεις, εξελίξεις & προοπτικές για την ασφαλιστική αγορά», η οποία διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αυτοκινήτων της ΕΑΕΕ, υπό την προεδρία του κ. Δ. Ζορμπά.

Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της κατασκευής αυτοκινήτου, αλλά και των μεταφορών προσώπων και αγαθών γενικότερα. Εξελίξεις που, όπως αναλύθηκε από τους διακεκριμένους ομιλητές της εκδήλωσης, αναμένεται να έχουν άμεση επίδραση στην ασφαλιστική αγορά, αλλάζοντας ριζικά το τοπίο στην ασφάλιση του αυτοκινήτου και όχι μόνον.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Δ. Μαζαράκης, ο οποίος προανήγγειλε τη διοργάνωση σειράς ενημερωτικών εκδηλώσεων της ΕΑΕΕ με αντικείμενο την τεχνολογία και τις επιπτώσεις της σε διάφορους τομείς της ασφαλιστικής αγοράς, όπως στην υγεία, την κυβερνοασφάλεια, το ανθρώπινο δυναμικό των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και τη διαμεσολάβηση.

Ο κύριος Μαζαράκης δήλωσε χαρακτηριστικά: "Ζούμε στη 4η βιομηχανική επανάσταση. Οι εξελίξεις της τεχνολογίας είναι ραγδαίες και θα επηρεάσουν πολλούς τομείς της οικονομίας και κατ’ επέκταση την ασφαλιστική αγορά. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι θέμα επιλογής, αλλά θέμα επιβίωσης και σε δεύτερο χρόνο θέμα ανάπτυξης. Για να μην μείνουμε εκτός εποχής, θα πρέπει όλοι να προετοιμαστούμε σωστά και γρήγορα. Αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος των συζητήσεων που εγκαινιάζουμε σήμερα και θα πραγματοποιήσουμε την χρονιά που διανύουμε. Όπως έχουμε δεσμευτεί, η ασφαλιστική αγορά, αφήνει πίσω της το παρελθόν και βγαίνει μπροστά, συζητώντας τις λύσεις για το παρόν αλλά και το μέλλον".

Ακολούθησε η εισαγωγική ομιλία του κ. Δ. Ζορμπά, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη προσαρμογής της ασφαλιστικής αγοράς στην τεχνολογική επανάσταση που συντελείται, αναδεικνύοντας παράλληλα τα ηθικά διλλήματα που καλείται η ανθρωπότητα να αντιμετωπίσει στην πορεία προς τον πλήρη αυτοματισμό των μέσων μετακίνησης. Ο κ. Ζορμπάς παρουσίασε επιπλέον στατιστικά στοιχεία για την πορεία του κλάδου ασφάλισης αυτοκινήτων, καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις σε θέματα που ενδιαφέρουν την ασφαλιστική αγορά αυτοκινήτου σε εθνικό επίπεδο.

Η αυτοματοποίηση των οχημάτων, η χρήση των επικοινωνιών και της τηλεματικής στις μεταφορές, η ενσωμάτωση του Internet στα νέα οχήματα, η δυνατότητα πρόσβασης και ανάλυσης των δεδομένων που συλλέγονται, τα πλεονεκτήματα και οι κίνδυνοι που ανακύπτουν (όπως ζητήματα κυβερνοασφάλειας), οι προκλήσεις και οι προοπτικές που γεννώνται για την ασφαλιστική αγορά ήταν ορισμένα από τα θέματα που αναλύθηκαν από τους κάτωθι ομιλητές :

Ο Δρ. Άγγελος Αμδίτης, Διευθυντής Έρευνας Ερευνητικού & Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών & Υπολογιστών ΕΜΠ, Διευθυντής I – SENSE GROUP, ο κ. Nicolas Jeanmart, εκπρόσωπος της INSURANCE EUROPE, ο κ. Δημήτρης Ευσταθόπουλος, εκπρόσωπος της Boston Consulting Group και ο κ. Παναγιώτης Κούβαλης, Μέλος Επιτροπής Αυτοκινήτων ΕΑΕΕ.

Την εκδήλωση συντόνισε η κ. Μ. Αντωνάκη, Γεν. Διευθύντρια της ΕΑΕΕ.

 

Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2018


Πληροφορίες : Σάντρα Κοκονέτση, τηλ. 210 33 34 131
ΕΝΤ. 3806