Πρόληψη και Ασφάλιση

Πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων

Η οδική ασφάλεια και η πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων αποτελεί θέμα μείζονος σημασίας για το κοινωνικό σύνολο που αφορά όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες είτε κυκλοφορούν ως οδηγοί, συνοδηγοί ή απλά ως πεζοί.

Δυστυχώς, η Ελλάδα παρά την πρόοδο που έχει σημειώσει εξακολουθεί να παρουσιάζει έναν από τους χειρότερους δείκτες αριθμού νεκρών προς κυκλοφορούντα οχήματα στην Ευρώπη.

Πρόληψη και Ασφάλιση

Η οδική ασφάλεια και η πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων σχετίζονται άμεσα με την ασφαλιστική δραστηριότητα.

Η Πρόληψη και η Ασφάλιση είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος και όχι δύο έννοιες αντιφατικές όπως μπορεί κάποιος εκ πρώτης όψεως να θεωρήσει.

Η Πρόληψη αποτρέπει την επέλαση των κινδύνων

Η Ασφάλιση εξουδετερώνει τις συνέπειές τους 

Η σχέση των ασφαλιστικών εταιριών με την πρόληψη είναι σχέση βαθιά Κοινωνική και Επιχειρηματική.

Κοινωνική γιατί τόσο η ασφάλιση όσο και η πρόληψη έχουν στο επίκεντρο το ενδιαφέρον για τον άνθρωπο.

Επιχειρηματική γιατί η προώθηση της οδικής ασφάλειας έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Ως εκ τούτου μειώνεται το κόστος της ασφάλισης (μειώνοντας τη συχνότητα εμφάνισης ζημιών) και έτσι η ασφάλιση καθίσταται πιο προσιτή οικονομικά, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό στην τρέχουσα δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Δράσεις ΕΑΕΕ

Συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Χάρτα

Η ΕΑΕΕ με την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Χάρτας δεσμεύτηκε για την τριετία 2008-2010 πραγματοποιώντας δράσεις για την οδική ασφάλεια και ειδικότερα για την κυκλοφοριακή διαπαιδαγώγηση των νέων. Ανανεώνοντας τη δέσμευσή της για την τριετία 2011-2013 επανέλαβε φέτος την πρωτότυπη δράση για την αποτροπή των νέων από την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ που είχε πραγματοποιήσει δύο χρόνια πριν.

Συγκεκριμένα, η δράση αφορούσε την αποτροπή των νέων ηλικίας 15- 25 ετών, από την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και περιλαμβάνει τα εξής:

Ένα φορτηγό οδικής βοήθειας με ένα τρακαρισμένο όχημα στην πλατφόρμα που φέρει banner με το μήνυμα «Ήπιε, οδήγησε, σκοτώθηκε. Εσύ τι θα κάνεις?», κυκλοφόρησε βραδινές ώρες σε πολυσύχναστες από νέους περιοχές, με στόχο να τραβήξει την προσοχή των νέων και να τους αποτρέψει από το να οδηγήσουν υπό την επήρεια αλκοόλ.

Ταυτόχρονα προωθητική ομάδα μοίρασε στα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και τις μοτοσικλέτες στις  ίδιες περιοχές, πρωτότυπο φυλλάδιο με θέμα το αλκοόλ και την οδήγηση και το σύνθημα «Μη γράφεις τη ζωή…».

Παρακολούθηση νομοθετικών πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και των εργασιών της Insurance Europe για θέματα που άπτονται της οδικής ασφάλειας.

 

Συμμετοχή σε Εθνικούς Φορείς Οδικής Ασφάλειας

  • Στο Εθνικό Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας από την ίδρυσή του έως και σήμερα καθώς και σε άλλες Επιτροπές του Υπουργείου Μεταφορών όπως για την αναθεώρηση του ΚΟΚ κ.ά.
  • Σε συνεδρίαση της Eιδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων προκειμένου να παρουσιάσει τη θέση της.
  • Στην Εθνική Συμβουλευτική Ομάδα του Ερευνητικού Προγράμματος ROSEE για την οδική ασφάλεια, κατόπιν πρόσκλησης του καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Γιαννή. Το πρόγραμμα ROSEE αφορά χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και είναι επιδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (2013-2015).

 

Οδική Ασφάλεια και Πρόληψη Τροχαίων Ατυχημάτων 

 • Η Συμμετοχή της ΕΑΕΕ στην Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας. 
 
 • Πρωτότυπη δράση της ΕΑΕΕ για την οδική ασφάλεια και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων. 
  
 • Η Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την οδική Ασφάλεια (2010-2020). 
 
 • Χρήσιμοι Σύνδεσμοι 

 

Χρήσιμα έντυπα 

 • Παιδί στο αυτοκίνητο. 
 
 • Το κράνος σώζει ζωές.